In Flevoland is de APV wiedeg geen onbekende meer. Zowel in de biologische als gangbare teelt wordt de machine zeer succesvol ingezet. De wiedeg heeft een uitstekend werking op kiemend en klein onkruid. Wie het wiedeggen goed onder controle heeft, kan nagenoeg zonder (bodem)herbiciden.

Decennia terug was de wiedeg hét belangrijkste wapen tegen onkruid. En heel geleidelijk wint de wiedeg de laatste jaren weer terrein. Enerzijds doordat biologische telers er succes mee oogsten, anderzijds doordat er steeds meer druk op het gebruik van herbiciden komt. Maar ook het effect van herbiciden op de groei van jonge gewassen zet telers soms aan het denken.

Kennis en ervaring

De APV wiedeg biedt de techniek om de onkruiddruk goed te beheersen. Echter, bij wiedeggen komt er meer bij kijken dat alleen de techniek. Binnen enkele uren kan de situatie van een toplaag van de bodem veranderen, waardoor het effect van wiedeggen beter of minder goed wordt. Kennis en ervaring is dus heel belangrijk.

Tot 12 meter werkbreedte

Wiedeggen van APV zijn leverbaar in werkbreedtes van 1,5 tot 12 meter. Per element van 1,5 meter zijn 48 tanden geplaatst die de grond tot een diepte van 2-3 cm losmaken. De korst verkruimelt waardoor de bodem beter kan ademen. Daarnaast beschadigt het ongewenste kruid, wordt het losgetrokken of afgedekt met een laagje grond.