Alle nieuw afgeleverde machines moeten sinds 1 januari 2021 een kentekenplaat hebben. Daarnaast moeten in 2021 ook de bestaande machines voorzien worden van een kenteken. Machines die niet op de openbare weg komen én enkele soorten machines zijn uitgezonderd (zie controlelijsten Fedecom en Cumela).

Download controle lijst van Fedecom (PDF)                               
Download controle lijst van Cumula (PDF)

Bestaande machines inschrijven
Bestaande machines moet u voor 31 december 2021 inschrijven bij de RDW. Dit is een administratieve handeling die de eigenaar zelf moet doen en waarvoor de volgende richtlijn geldt:

  • De eigenaar moet minimaal 18 jaar zijn
  • De eigenaar moet over een DigiD of E-Herkenning beschikken

Voordat u de registratie start
Is uw voertuig in gebruik genomen vóór 1 januari 2021 én valt uw voertuig niet onder de groep ‘Voertuigen uitgezonderd van registreren’, dan moet u een kentekenbewijs aanvragen (registreren). Het volgende stappenplan helpt u daarmee op gang. Het is belangrijk om, voordat u de registratie van een bestaande machine of werktuig start, alle benodigde informatie te verzamelen en overzichtelijk te rubriceren. Gebruik hiervoor onze handige checklist.

Download de handige Weevers checklist

Stap 1
Controleer eerst of uw voertuig geschikt is voor online registratie, onder het kopje ‘Wat is een motorrijtuig met beperkte snelheid’ op deze pagina.

Stap 2
Houd de gegevens bij de hand die genoemd staan onder het kopje ‘Wat u vooraf moet weten’ op deze pagina. Als u geen nummer óf een onleesbaar VIN nummer heeft, vul dan als u bent ingelogd bij het VIN nummer ‘onbekend’ in.

Stap 3
U registreert uw voertuig via de knop ‘Voertuig registreren’.

  • Inloggen met DigiD: U logt in met DigiD als u een particuliere eigenaar bent, een eenmanszaak of een maatschap heeft
  • U logt in met eHerkenning als u uw voertuig(en) op naam van uw bedrijf (geen eenmanszaak) wilt zetten. Heeft u geen eHerkenning? Lees dan verder in het artikel eHerkenning of certificaat aanvragen. 

Meerdere voertuigen tegelijk registreren
Vanaf 25 voertuigen kunt u na 1 april 2021 alle voertuigen in één keer opvoeren. U kunt tot dat moment wachten met registreren.

Stap 4
Als u de registratie heeft afgerond en betaald (met iDeal), krijgt u een bevestigingsmail van de RDW. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd, stuurt de RDW u het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen op. Een werkdag later ontvangt u de tenaamstellingscode die daarbij hoort.

Stap 5
In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u met uw voertuig rijden zoals u gewend bent.

Stap 6
Na de registratie ontvangt u een kentekenbewijs (kentekencard). De gegevens die hierop staan heeft u nodig om een kentekenplaat bij Weevers Mechanisatie aan te vragen. Wij kunnen voor een gunstig tarief kentekenplaten voor u verzorgen. Scan in dat geval uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode in en mail die naar:

Geef ook aan welke plaat u wilt hebben:

  • Geel of wit
  • Langwerpig, vierkant of ‘motorfiets formaat’


Stap 7
Let op: heeft u een fout gemaakt bij het invullen van uw gegevens? Doe dan geen nieuwe aanvraag. Aanpassingen kunt u doorgeven via het formulier ‘Aanvragen aanpassing gegevens registratie’.

Stap 8
Vergeet niet om de nieuwe kentekens door te geven aan de verzekeringsmaatschappij.

Voorkom extra kosten en doe de registratie in 2021
Ook na 2021 kunt u een bestaand (land)bouwvoertuig registreren. De RDW moet het voertuig dan wél eerst keuren. De kosten hiervan bedragen een veelvoud van de registratiekosten in 2021. Wij adviseren dan ook om machines voor 31 december 2021 te registreren.