Ron Langendoen in Swifterbant is ronduit positief over zijn nieuwe Rauch kunstmeststrooier. De machine zit vol slimme gebruiksmogelijkheden en laat zich makkelijk bedienen. “En hij strooit prima. Ik ben heel tevreden.”

Ron Langendoen’s Rauch Axis H 30.2 EMC + W kunstmestrooier heeft net z’n eerste strooiseizoen er op zitten en hij is zichtbaar tevreden. “Ik ga weer met plezier strooien”, lacht hij. “Ik heb de machine nog niet op fouten kunnen betrappen.” Langendoen wisselde van merk vanwege ervaringen met bladschade en strooibanen bij eerdere strooiers. Voordat hij tot de aanschaf besloot, had hij informatie ingewonnen bij een collega met dezelfde machine. “En die was heel enthousiast”.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1140146-1024x768.jpg

Voor een nauwkeurige dosering gebruikt de Rauch geen weegcellen maar wordt het aandrijfkoppel op de strooischijven gemeten. Die waarde heeft een verband met de doorstroomhoeveelheid van de  kunstmest. EMC staat dan ook voor Electronic Massflow Control. De gebruiker hoeft alleen een aantal gegevens van zijn kunstmestsoort in te toetsen. “Dat gaat heel eenvoudig”, weet Langendoen. “Rauch heeft een app waar de gegevens van vrijwel alle kunstmestsoorten in zitten. Je hoeft verder alleen de gewenst gift in te voeren; daarna stelt de machine zichzelf in. En hij onthoudt de gegevens van alle kunstmestsoorten die je hebt gebruikt.” Elke strooischijf heeft z’n eigen doorstroommeting en aandrijving; verstoppingen worden in een mum van tijd gedetecteerd en verholpen.

Langendoen koos voor hydraulische aandrijving van de strooier. “Ik hebt dus geen last van zoutschade op de aftakas. En ik kan werken bij een mooi laag toerental van de trekker. Ook het inschakelen van de kantstrooiplaat gaat hydraulisch.” Naast kantstrooien biedt de Rauch ook de optie ‘grensstrooien’ waarbij vanuit een rijpad wordt gewerkt. In dat geval wordt het strooibeeld begrensd door verstelling van het afgiftepunt en het toerental van de betreffende schijf.

Ron’s strooier heeft ISOBUS-bediening via het scherm van zijn trekker. “Dat gaat heel plezierig en de strooier reageert lekker snel”, aldus Langendoen. Overigens zijn de Rauch strooiers ook met aparte bedieningsterminal verkrijgbaar. “Het is een hele doordachte machine”, besluit Langendoen. “Dat zie je aan allerlei details in de afwerking. Onderdelen die je regelmatig moet wisselen of schoonmaken zijn goed bereikbaar. En de strooier heeft geen vetnippels. Dat spreekt me ook wel aan.”