Met de Precisie Fruitteelt Techniek van zijn nieuwe Munckhof VariMAS boomgaardspuit kan Frans Rijk plaatsspecifieke bespuitingen uitvoeren in zijn boomgaard. “De machine is heel doordacht en een genot om mee te werken.”

In 2015 was fruitteler Frans Rijk (38) uit Dronten mede-bedenker van een techniek waarmee hij gps-gestuurd kon wortelsnijden in zijn boomgaard. Dat gebeurde op basis van dronebeelden waarmee hij de groeikracht van zijn bomen in beeld bracht. Deze innovatie trok de aandacht en leidde (onder andere) tot het project Fruit 4.0 waarin de Nederlandse Fruitteelt Organisatie (NFO) en WUR samen met bedrijfsleven en telers op zoek gingen naar nieuwe toepassingen voor de genoemde moderne technieken.
De volgende uitdaging werd plaatsspecifiek bloesem dunnen. Daarvoor werd in samenwerking met fabrikant Munckhof een VariMAS boomgaardspuit uitgerust met vergelijkbare techniek. Frans Rijk heeft deze demomachine bijna twee jaar uitgebreid getest. Toen hij zag dat de techniek goed functioneerde, besloot hij begin 2022 een nieuwe boomgaardspuit aan te schaffen die is uitgerust met de Precisie Fruitteelt Techniek.

Driftreductie heel belangrijk

Bij de aanschaf van zijn nieuwe drie-rijige boomgaardspuit speelde ook de driftreductie een belangrijke rol. Rijk: “De Munckhof VariMAS valt in driftreductieklasse 99%, dus ik voldoe nu aan de hoogste driftreductienormen. Dat wordt steeds belangrijker. En de moderne techniek helpt ook om nauwkeuriger en effectiever te spuiten. De machine heeft een gps-gestuurd kantrij-protocol; dat werkt prachtig. En de luchtstroom wordt aangepast aan de windsnelheid en richting. Dat geeft een betere bedekking.” 

Doordachte machine

Zijn eigen nieuwe boomgaardspuit is nog maar net afgeleverd maar Rijk deed al veel ervaring op met de demo-machine. “Het is een heel doordachte spuit. Door de kleine draaicirkel is de machine mooi wendbaar. In- en uitklappen gaat snel dankzij elektronisch gestuurde ventielen. En de opklapbare windzakken maken de machine in transportstand mooi laag. Hij past in elke schuur. De spuit zit vol slimme details die ervoor zorgen dat je niet zo snel schade rijdt bij het manoeuvreren in de boomgaard. En Munckhof monteert ook mooie bodemvriendelijke banden.” 

Ik ga blij worden

Rijk liet zijn spuit uitrusten met een extra hydraulische mengpomp voor het oplossen van granulaatvormige gewasbeschermingsmiddelen. Elektronische niveaumeting en automatische afslag bij het vullen, vergemakkelijken het werk. En mede dankzij nieuwe elektronica is ook het bedieningsgemak van de spuit volgens Rijk van hoog niveau. “Ik ga hier heel blij van worden.”

KADER: Fruitbedrijf Rijk

  • 31 ha appel en peer
  • 12 ha vruchtboomkwekerij
  • Gangbare teelt maar veel inzet van biologische en geïntegreerde technieken