CHD staat voor robuuste spuitmachines van Nederlands fabricaat. Veldspuiten van CHD zitten vol slimme details en hebben een hoogwaardige afwerking. Het aanbod varieert van gedragen 15 m. machines tot en met zelfrijders en drieassers met 54 meter bomen en tanks van 10 kuub en meer.

In het aanbod veldspuiten van CHD Eefting vindt elke akkerbouwer de juiste machine. De volgende uitvoeringen zijn leverbaar:

  • Gedragen spuiten van 15-27 meter boombreedte en tankinhoud van 600 – 1200 liter.
  • Drie series enkel-assige getrokken veldspuiten met boombreedtes van 18 – 54 meter en tankinhoud van 3000 – 9300 liter. Er zijn diverse besturingssystemen leverbaar.
  • Getrokken veldspuiten met tandemas en werkbreedtes van 27 – 54 meter en tankinhoud van 11.550 of 13.800 liter
  • Zelfrijders met werkbreedtes van 27 – 54 meter en tankinhoud van 4500 tot 10.000 liter. Besturing op vooras, achteras, 4-wiel of hondengang.


Een typerend kenmerk van elke CHD-spuit is de robuuste constructie met hoogwaardige corrosiebestendige staalsoorten en sterke lasnaden. Dit resulteert in stabiele frames, hefmasten en spuitbomen. De spuitboom pendelt op een centrale rol die hydraulisch verstelbaar is voor het werken op hellingen; de middenstand wordt automatisch opgezocht. De spuitbomen hebben een antizwiepsysteem met schokdempers en obstakelbeveiliging die de uiteinden laat wegklappen bij obstakels. Binnen de aangegeven min/max maten is elke werkbreedte in hele meters leverbaar. De hefmast werkt met een hydraulische cilinder zonder kabels.

Dissel of fusee

Afhankelijk van de serie zijn diverse besturingsystemen leverbaar op de getrokken spuiten, variërend van een vaste dissel tot en met automatisch spoorvolgende systemen met fuseebesturing; grote voordelen van fuseebesturing zijn de stabiele loop en het ontbreken van zwenkreacties omdat alleen de wielen bewegen.

De grotere CHD veldspuiten beschikken over 2 pompen die samenwerken bij het volzuigen en tijdens het spuiten de taken verdelen over spuiten en roeren. Het zuigfilter kan gereinigd worden bij een volle tank; aan de perszijde zit een zelfreinigend persfilter.

Hoogwaardige afwerking

CHD besteedt veel aandacht aan een slimme en hoogwaardige afwerking van z’n veldspuiten: kabels en leidingen liggen in kabelgoten in de spuitbomen en de meebewegende leidingen en kabels aan de hefmast zijn gemonteerd in beschermende slangenbogen of een zogenoemde ‘energieketting’. De elektrische bedieningskranen zijn geïntegreerd in de spuitboom. Een spuitlans en een handenwas tank zijn standaard.

Doppen en spuitcomputers

Standaard is een CHD veldspuit voorzien van enkelvoudige dophouders maar uiteraard zijn ook drie-, vier- of vijfling dophouders leverbaar. Hetzelfde geldt voor alle gangbare spuitdoppen van alle bekende leveranciers. Airjet of Airtec is leverbaar af fabriek. Een Muller SprayControl bediening is standaard; daarnaast zijn diverse Muller (ISOBUS) spuitcomputers leverbaar, al dan niet in combinatie met automatische sectiecontrole of individuele dopafsluiting (pneumatisch). Elke CHD veldspuit beschikt over een ringleiding en een zogenoemd bypass-systeem. Dat neemt de druk in één keer uit de leiding waardoor doppen niet zullen nadruppelen en de spuit ook snel weer onder druk is.

De zelfrijders tenslotte hebben geveerde voor- en achterassen en een comfortabele cabine met geveerde stoel en volwaardige klimaatregeling. De aandrijving geschiedt hydraulisch (4 of 5 stappen) met een maximale snelheid van 40 of 50 km/h. De zelfrijders hebben cruise control.