Weinig merken hebben zo’n breed werktuigenaanbod als het Franse Kuhn. Niet alleen werktuigen voor voederwinning en voerverwerking maar ook grondbewerking, zaaitechniek en de hypermoderne kunstmeststrooiers van Rauch. Kuhn is technisch toonaangevend, innovatief en bouwt degelijke machines.

Sinds 2019 is mechanisatiebedrijf Weevers dealer voor een zeer groot deel van het leveringsprogramma van landbouwmachinespecialist Kuhn. Het Franse merk heeft een ijzersterke reputatie als het gaat om innovatie en het bouwen van kwaliteitsmachines. Ook de Nederlandse importeur Reesink Technische Handel in Apeldoorn heeft een zeer goede naam. Reesink is een degelijke partner die naast een goede aftersales een uitstekende onderdelenvoorziening biedt.

Kuhn is een werktuigenspecialist pur sang en produceert zeer veel machines en onderdelen in eigen beheer. Veelzeggend is ook dat Kuhn meer investeert in onderzoek en ontwikkeling dan in marketing. Immers, goede machines verkopen zichzelf. Kuhn is in Nederland van oudsher vooral bekend van de hooibouwmachines maar de akkerbouwtak van Kuhn overstijgt qua omzet de veehouderij. Het leveringsprogramma van Kuhn omvat de volgende categorieën:

Grondbewerking

Grondbewerkingsmachines van Kuhn zijn zonder uitzondering zwaar en degelijk uitgevoerd. Dat geldt niet alleen voor de frames en de driepuntsbok maar ook voor de aandrijfcomponenten van de frezen en rotorkopeggen. Tandwielen zijn vaak tweezijdig gelagerd. Dankzij de Duplex-aandrijving en verwisselbare tandwielen zijn vaak minstens 4 verschillende rotorsnelheden schakelbaar.

Frezen van Kuhn zijn verkrijgbaar in werkbreedtes van 1 tot 6 meter en vermogensbehoeftes van 20 tot 400 pk.  Bij de modellen tot 1.90 m. werkbreedte kan de freesbak naar rechts worden verschoven waardoor men strak langs gebouwen en begroeiingen kan werken. De machines zijn leverbaar met verschillende typen diepterollen en freeshaken. De freesintensiteit kan worden beïnvloed met de verstelbare kap; op de topmodellen zijn werkdiepte en achterplaten hydraulisch verstelbaar. Bij de grotere typen zijn snelwisselsystemen voor de messen (of complete rotoren) standaard.

De rotorkopeggen van Kuhn zijn leverbaar in werkbreedtes van 3 tot 6 meter en geschikt voor trekkers met vermogens tot maximaal 350 pk. De rotorlagers zijn onderhoudsvrij en de rotorassen spelingvrij. Er zijn meerdere mestypen leverbaar; wisselen is eenvoudig dankzij het snelwisselsysteem.

Kuhn levert een zeer brede reeks vastetand cultivatoren met werkbreedtes van 3 tot 6 meter en voor trekker vermogens tot 420 pk. Er is keuze uit gedragen (tot 4 meter) en getrokken machines en er zijn zeer veel configuraties mogelijk door variaties met tandrijen (2 of 3), 5 typen mespunten/ scharen, aanaardschijven, toestrijkers en maar liefst 6 verschillende rollen.

Ploegen levert Kuhn te kust en te keur. Er zijn series voor lichte, middelzware en zware gronden en daarbinnen zijn variaties mogelijk met het aantal scharen (3 tot 8), gedragen of getrokken ploegen, en handmatige (2 tot 5 stappen) danwel hydraulische traploze werkbreedte verstelling. Elke ploeg heeft obstakelbeveiliging (breekbout, veer of hydraulisch). Een aantal bredere types is geschikt voor bovenover ploegen. De meeste types hebben een gecombineerde instelling van de treklijn en de werkbreedte van de eerste schaar. Kuhn-ploegen hebben een zeer degelijke ploegkop uit 1 stuk.

Daarnaast levert Kuhn ook woelers (solo-uitvoering of tussenbouw) en schijveneggen tot 7,5 m breedte.

Zaaitechniek

Mechanische zaaimachines

Bij de mechanische zaaimachines van Kuhn heeft u de keuze uit 3 series. Ze beschikken allemaal over het Helica schuifrad doseersysteem met geïntegreerd fijnzaadwiel waarmee alle zaaizaadhoeveelheden tussen 1,5 en 450 kilo/ha instelbaar zijn. Het doseersysteem wordt 2-zijdig aangedreven. Kuhn zegt te beschikken over het eenvoudigste systeem voor afdraaiproeven.

De Premia-serie kan solo gebruikt worden maar ook in combinatie met een grondbewerkingswerktuig. De werkbreedtes variëren van 2,50 tot 4 meter en de zaadbak meet 380 tot 1450 liter. Er is keuze uit schaar- of schijfkouters en de machines hebben instelbare dieptebegrenzing.

De Combiliner Integra bestaat uit opbouwmachine van 3 of 4 meter met 20, 24, 28 of 32 zaai elementen. De tankinhoud varieert van 600 tot 1200 l. De Combiliner Integra serie beschikt over twee systemen voor zaaidieptebegrenzing, wat voordelen biedt op bonte percelen. De zaaimachine steunt af op de rol die onafhankelijk van de kopeg loopt. Het resultaat is een goede bodemvolging als resultaat.

De opbouwmachines van de Combiliner Sitera serie onderscheiden zich door de zogenoemde Seedflex zaaibalk. Alle zaai elementen, bestaande uit een dubbele zaaischjif plus aandrukrol, hangen in een parallellogram en volgen individueel de bodem. Ze zijn verkrijgbaar in breedtes van 3, 3.4 en 4 meter en hebben zaadbakken van 780 tot 1480 liter. Leverbaar met elektrische of hydraulische verstelling van de zaaizaadhoeveelheid en 2 verschillende zaaicomputers.

Pneumatische zaaimachines

Een belangrijk kenmerk van de pneumatische zaaimachines van Kuhn is dat de verdeelkop zich buiten de tank bevindt en dus goed bereikbaar is. Afsluiten van pijpen en legen van de tank gaat daardoor eenvoudig. De doseerunit is altijd goed bereikbaar en nauwkeurig instelbaar. Een afdraaiproef is een kwestie van een plaat wegdraaien en het zaad opvangen. Alle pneumatische zaaimachines van Kuhn van de 1020-, 1030-, EC- en LC-serie zijn opbouwmachines voor grondbewerkingswerktuigen van Kuhn

De Venta 1020 en 1030 serie zijn pneumatische opbouwzaaimachines die speciaal zijn ontwikkeld om te combineren met Kuhn grondbewerkingswerktuigen. Denk aan cultivatoren, rotorkopeggen of schijveneggen. De Venta 1020 is uitgerust met dubbele schijfkouters terwijl de 1030 beschikt over de SeedFlex zaaibalk. De zaaizaadhoeveelheid is eenvoudig instelbaar voor zowel grof als fijn zaad. De machines zijn verkrijgbaar in breedtes van 3, 3.5 en 4 meter en de tankinhoud is 1500 of 1800 liter. De Venta 1020 en 1030 zaaimachines zijn ISOBUS gecertificeerd.

De Venta EC 300 heeft een enkel schijfkouter en 20 of 24 pijpen op de werkbreedte van 3 meter. De zaadtank meet 800 liter en de instelbare zaaizaadhoeveelheid varieert van 1 – 360 kilo/ha.

De LC-serie omvat 7 zaaimachines met werkbreedtes variërend van 3 tot 4.5 meter. Bij de LC 102 serie (4 types) heeft u de keuze uit een schaarkouter of een dubbel schijfkouter. De LC 1000 machines beschikken over de SeedFlex zaaibalk. De zaadtank meet bij alle machines in deze serie 1200 liter en de zaaizaadhoeveelheid is instelbaar van 1 tot 430 kilo/ha. De ventilatoraandrijving is standaard mechanisch bij de EC en LC 102 machines (hydraulisch is optie) en standaard hydraulisch bij de LC-1000 serie. Een toerentalonafhankelijke vario-aandrijving is optioneel op alle types. Elke zaaimachine uit de EC- of LC-series heeft standaard een elektronische controle- en bedieningsunit. De machines uit de LC 1000 serie kunnen gecombineerd worden met de TF 1500 fronttank (1500 liter) die ook gebruikt kan worden voor kunstmesttoediening tijdens het zaaien.

Hoge capaciteit

Wanneer de capaciteit de doorslaggevende factor is, is de Combiliner Venta CSC 6000 de oplossing. Deze opklapbare machines heeft een werkbreedte van 6 meter en wordt gecombineerd met de TF 1500 fronttank met een maximale inhoud van 2000 liter. De SeedFlex zaaibalk met zaai elementen in parallellogrammen is standaard.
Daarnaast levert Kuhn met de BTF- en de BTFR-serie een aantal combinaties van een fronttank met een zaaikouterbalk achter de (vrij te kiezen) rotorkopeg. De verdeelkop zit dan bovenop de zaaikouterbalk en de doseereenheid in de fronttank. De werkbreedtes zijn 3, 4, 4.5 of 5 meter. Naar keuze met schaarkouters of SeedFlex zaaibalk. De fronttank is leverbaar met pakkerwielen.

Bemesting

De kunstmeststrooiers van Rauch zijn een klasse apart. Ze zijn toonaangevend als het gaat om doseernauwkeurigheid en instelgemak. De strooiers zijn verkrijgbaar met werkbreedtes van 12 tot 50 meter en bakinhouden van 1000 tot 2200 liter. Elke strooier beschikt over de CDA-techniek waarmee kunstmestsoort en werkbreedte in een handomdraai (of met afstandsbediening) worden ingesteld. Varispread biedt mogelijkheden (variërend van mechanisch in stappen tot traploos elektronisch in combinatie met GPS) voor aanpassing van de werkbreedte per strooischijf.

Bij de AXIS M-serie wordt de afgifte rijsnelheidsafhankelijk geregeld via een elektronisch weegsysteem in combinatie met een doseercomputer (Quantron); de verstelling van de doseerschuif geschiedt elektrisch of hydraulisch.

De strooiers uit de AXIS M/H EMC-series zijn de enigen ter wereld waarbij de strooihoeveelheid per strooischijf apart wordt geregeld op basis van doorstroommeting. De doorstromende hoeveelheid wordt bepaald door meting van de torsie (koppel) op de as van de strooischijf. Deze techniek is sneller en nauwkeuriger dan weegsystemen. Het systeem stelt zichzelf automatisch in; alleen bij de kleinste uitvoering gebeurt de basisinstelling handmatig.

Alle modellen uit de AXIS-series zijn voorbereid op GPS-control (in/uitschakeling) en het werken met taakkaarten. De meeste modellen zijn ISOBUS-compatible. Wie optimaal wil profiteren van de mogelijkheden van precisielandbouw kan niet om de modellen van de AXIS H EMC serie heen.

Bij alle Rauch kunstmeststrooiers is een lange reeks opties verkrijgbaar. We noemen:

  • Hydraulische aandrijving strooischijven (bij AXIS H EMC modellen standaard)
  • Weegsysteem voor resthoeveelheid
  • Telimat kant/ grensstrooi inrichting
  • Diverse bedieningsterminals

De AXIS M/H EMC modellen kunnen gecombineerd worden met de TWS 85.1 getrokken voorraadwagen met een bakinhoud van 8400 liter. Zo ontstaat een combinatie met een ongekende capaciteit.

Voor kleinere werkbreedtes (tot 18 meter) biedt Rauch de MDS-serie; ze zijn o.a.  leverbaar met speciale strooi inrichtingen voor rijenteelten. Tevens levert Rauch speciale strooiers voor beddenteelten met werkbreedtes van 150, 175 of 190 cm. Noemenswaardig is tenslotte dat Rauch nog pneumatische kunstmeststrooiers bouwt met werkbreedtes van 30 – 36 meter.

Voederwinning

Het aanbod van werktuigen voor de voederwinning van Kuhn is overweldigend groot. We benoemen hier alleen een aantal belangrijke kenmerken en bieden u de gelegenheid om door te klikken naar de website van de importeur.

Maaimachines

De trommelmaaiers van Kuhn komen uit de fabriek van PZ en hebben nog steeds de goede eigenschappen van dit roemruchte merk. Ze bieden een prima bodemaanpassing en een goede gewasdoorvoer voor optimale capaciteit. Verkrijgbaar in werkbreedtes van 2.7 en 3 meter en zowel voor front als achter aanbouw.

De schijvenmaaiers hebben tegen elkaar in draaiende rotoren waardoor het gras maar 1 keer gemaaid wordt (en dus niet verhakseld).  De bodemdruk is instelbaar met schoon maaiwerk als gevolg. De frontmaaiers hebben dankzij de parallellogram-ophanging een perfecte bodemvolging. Er bestaan extra zware uitvoeringen voor maaiwerk op braakland en bermen.

Maaiknikschudders zijn de ideale oplossing bij het maaien van zware of kwetsbare gewassen. Ze maaien snel en schoon; het knikken van het gewas vergroot de droogsnelheid. Verkrijgbaar bij Kuhn in werkbreedtes van 2.7 tot 4.4 m en altijd voorzien van FASTFIT-messensnelwisselsysteem. De knikrotor kan worden uitgevoerd met stalen vingers of rubberen danwel stalen rollen. Vaak zijn er meerdere zwadafleg mogelijkheden. De machines voor frontaanbouw hebben het Lift Control ophangingsysteem voor uitstekende bodemvolging, obstakelbeveiliging en minder bodemdruk.

De schudders van Kuhn kenmerken zich door de relatief kleine rotoren. Dit zorgt voor een uitstekende opname van het gewas en een prima spreiding. Het draagt ook bij aan een goede bodemvolging. Instellen van de schudhoek is eenvoudig. De DIGIdrive vingerkoppelingen tussen de elementen zijn zeer degelijk en onderhoudsvrij. Werkbreedtes variëren van 2.6 tot 17.2 meter!

Loonwerkers en grotere weidebedrijven willen we graag attenderen op het imposante aanbod van triple maaiers van Kuhn. Ze combineren de goede eigenschappen van de front- en achtermaaiers die hierboven al zijn genoemd. Ze hebben een uitstekende bodemvolging, onder andere door het grote neigbereik (-8 tot + 13 graden), de parallellogramophanging van de frontmaaier en het grote pendelbereik van alle drie de maaiers. LIFTCONTROL beheerst de bodemdruk en de PROTECTADRIVE obstakel beveiliging werkt onafhankelijk op beide achtermaaiers. Triple maaiers zijn verkrijgbaar in werkbreedtes van 8.30 tot 9.9 meter. Er zijn ook triple maaiers met maaiknikschudders.

Met de Haybob 300 en Haybob 360 biedt Kuhn ook nog twee eenvoudige harkschudders die uitstekend geschikt zijn voor kleinere (hobby)bedrijven.

Rotorharken

In het aanbod van rotorharken heeft u bij Kuhn de keuze uit machines met 1, 2 of 4 rotoren. Alle harken hebben veel tandarmen aan de rotoren waardoor een hoge rijsnelheid mogelijk is. Bij de series met meerdere rotoren is goed te zien dat de machines zijn ontwikkeld voor gebruik in heuvelachtige en oneffen Franse weilanden. Vanaf de 2-rotor machines hebben de rotoren een cardanische ophanging in combinatie met verschillende wielstellen; bij veel modellen kunnen de rotoren bovendien onafhankelijk van elkaar bewegen in het hoofdframe. Een perfecte bodemvolging van de rotoren is het resultaat. Er is altijd een machine die past bij uw omstandigheden.
Bij veel van de machines met een grotere werkbreedte is de gepatenteerde Masterdrive techniek toegepast; hierdoor zijn de aandrijvingen van de rotoren lichter en toch sterker dan bij de traditionele constructies. Kuhn harken hebben bijzonder weinig onderhoud nodig.

De types met een enkele rotor hebben werkbreedtes van 2.65 tot 5 meter. Bij de harken met 2 rotoren hebben de types met zij-afleg werkbreedtes tussen 3 en 8.8 meter; de uitvoeringen met midden afleg komen tot 5.4 – 9.6 meter werkbreedte. Er zijn diverse opties voor hydraulische bediening danwel instelling van functies

Kuhn heeft 2 typen rotorharken met 4 rotoren; zij halen werkbreedtes van respectievelijk 12.5 en 14.7 meter. Deze machines hebben ISOBUS bediening voor o.a. verstelling van de werkbreedte, zwadbreedte, hoogte etc.

Bandhark

Een interessante innovatie bij het grasharken is de bandharkmachine. Een belangrijk voordeel van een bandhark is dat het gewas wordt opgenomen door een pickup-rotor en dus niet over de grond sleept en kan verbrokkelen; hierdoor is een bandhark geschikt voor een zeer breed palet gewassen. Dwarstransportbanden vervoeren het gewas naar het midden of naar een zijkant. Desgewenst kan een zwad nogmaals worden opgenomen en verplaatst waardoor een bandhark uitzonderlijke werkbreedtes haalt. De ‘eigen’ werkbreedte van de Kuhn MERGE MAXX 950 SC is 7.50 (bij zij afleg) tot 9.5 meter bij midden afleg.

Persen en wikkelaars

Rondebalenpersen

De rondebalenpersen van Kuhn zijn verkrijgbaar met variabele en vaste perskamer en baaldiameters die kunnen variëren van 80 tot 185 cm; de keuze van een geschikte machine wordt voornamelijk bepaald door de meest voorkomende vochtigheidsgraad van het te oogsten gewas en de gewenste capaciteit. De invoerrotor van alle machines heeft extreem harde en taaie Hardox-tanden. Er is verder een keuze uit twee invoersystemen zonder snij-inrichting en het Opticut invoersysteem waarbij men kan kiezen uit 14 of 23 messen. Oplossingen voor verstoppingen variëren van handmatige rotorontkoppeling via een dropfloor tot een volledig automatisch deblock systeem. In de perskamer van Kuhn rondebalenpersen zorgt de Progressive Density techniek voor een baal met een stevige buitenkant. De bediening van de pers gebeurt, afhankelijk van het model, met een intuïtieve display, al dan niet ISOBUS-compatible of met een volwaardig ISOBUS-paneel. Een aantal modellen (herkenbaar aan de extra letter P) beschikt over een aangebouwde wikkelaar. Door gecombineerde toepassing van Intelliwrap en 3D-wikkelen ontstaan mooi gevormde en dicht afgesloten balen.

Grootpakpersen

Wie liever voor hoge dichtheid gaat komt al gauw bij de grootpakpersen van Kuhn terecht. Er zijn in totaal 6 modellen met verschillende breedte (80 of 120 cm) en hoogte (70 of 90 cm) van het perskanaal. De paklengte kan variëren tussen 60 en 300 cm De pickup-techniek is identiek aan de rondebalenpersen en staat garant voor een hoge capaciteit en gelijkmatige invoer. De volledige aandrijving van de invoer is beveiligd met nokkenslipkoppelingen. Het Power Density voorkamer vulsysteem garandeert een gelijkmatige vulling van de perskamer; dat is immers de hoofdvoorwaarde voor een goed gevormd en stevige baal. De perswagen is bijzonder zwaar uitgevoerd. Veel modellen hebben het TWIN-STEP knoopsysteem dat garant staat voor storingsvrij knopen. De LSB 1290 iD beschikt over het gepatenteerde TwinPact systeem met tweeledige plunjer voor extreem hoge dichtheden. Alle grootpakpersen beschikken over ISOBUS-bediening.

Wikkelaars

De laatste stap in het voederwinningsproces is het in folie wikkelen van de ronde of rechthoekige balen. Kuhn heeft hiervoor maar liefst 8 verschillende wikkelaars, variërend van een driepuntsgedragen machine voor ronde balen tot en met een zelfladende en rijdend lossende wikkelaar voor ronde en rechte balen. Op de RW-10 serie (drie modellen) is e-Twin leverbaar, een wikkeltechniek die tot 50% tijd bespaart en ook minder folie verbruikt doordat er een hogere voorstrekking wordt toegepast. E-Twin geeft strakker gewikkelde balen en is ongevoelig voor foliebreuk. Bij de bediening bieden veel types de keuze uit handbediening, joystick of computergestuurd.

Voederverwerking

Kuhn is wereldmarktleider op het gebied van voerverwerking en dat manifesteert zich, zeker bij de voermengwagens, in een enorme keuze aan uitvoeringen en opties. De keuze is zo groot dat Kuhn een speciale smartphone app heeft ontwikkeld waarmee een veehouder zijn ideale voermengwagen kan vinden danwel samenstellen. De gratis app is te vinden in de Google Play Store en de App Store.

Voermengwagens

Eén onderdeel is bij alle Kuhn voermengwagens hetzelfde en dat is de unieke zelfreinigende Kuhn mengvijzel. Die zorgt er voor, en dat is met officieel onderzoek vastgesteld, dat de variatie in voersamenstelling minimaal is. Voermengwagens van Kuhn beschikken over 1 of 2 van deze vijzels. De capaciteit van de getrokken voermengwagens varieert van 4 tot 34 kuub. Ze zijn verkrijgbaar met glijgoot of dwarsafvoerband en ook de plaats van de afvoer is variabel. Veel types zijn ook geschikt als stroblazer tot maximaal 18 meter ver.
Door de compacte en lage bouwwijze en de lange lijst configuraties en opties is er voor elk staltype een geschikte Kuhn mengvoerwagen te vinden. Er is onder andere keuze in het aantal uitlopen en bij de hoekverstelbare dwarsafvoeren zijn meerdere breedtes leverbaar. Kuhn voermengwagens kunnen ook na aankoop nog worden aangepast qua uitvoering of capaciteit. Dat kan handig zijn bij stalaanpassing of nieuwbouw of bij uitbreiding van de veestapel. Met opzetranden kan bijvoorbeeld tot 40% meer inhoud worden gegenereerd. De mengvijzels en delen van de kuip kunnen worden uitgerust in K-NOX staal; dit is extra slijtvast en zuurbestendig.

Alle Kuhn voermengwagens hebben een elektronisch weegsysteem waarop diverse uitbreidingen mogelijk zijn, variërend van een extra display voor uitlezing op de verreiker tot een uitgebreid datamanagementsysteem inclusief voorraadbeheer. Bij de grotere modellen wordt een gepatenteerd weegsysteem met 5 weegcellen toegepast.

Importeur Reesink heeft samen met Motrac een elektrisch aangedreven versie van de Profile 2-DL ontwikkeld. Daardoor is maar 1 voertuig nodig voor het laden en lossen. Ook zijn zelfrijdende voermengwagens verkrijgbaar met een capaciteit tot 45 kuub! Kuhn levert met de TKS Easy Feed ook een volledig geautomatiseerd voersysteem dat vast in de stal wordt gemonteerd. Ideaal bij meerdere veegroepen met verschillende rantsoenen. Voor meer informatie bezoek www.feedrobot.nl . De laatste categorie die we hier kort behandelen zijn de zelfladende voerbakken. De Polycrok kuiluithaler is er in een gedragen 2.3 kuubs uitvoering en een getrokken 3 kuubs variant. De maximale uitkuilhoogte is 2.20 resp. 3 meter. Ook leverbaar in 2-zijdig lossende uitvoering.
De Altor en Athenor uitvoeringen zijn er voor de grotere laadvermogens van 4 tot 6,5 kuub en kuilhoogtes tot 3.25 resp. 3.45 meter. Ze kunnen ook grote balen verwerken en zijn desgewenst leverbaar met mengkuip. Deze machines hebben een ingebouwd weegsysteem. Deze machines zijn ook bij uitstek geschikt als strostrooiers.