De zelfrijdende plukhulpen van Munckhof gaan de hele wereld over; ze zijn ook prima inzetbaar bij de snoei. Boomgaardspuiten van dit merk zijn verkrijgbaar voor elke bedrijfsomvang. Cruciale onderdelen zijn gegalvaniseerd. Het VariMAS spuitsysteem met luchtondersteuning is het hoogst haalbare voor driftreductie.

Munckhof is specialist in de fabricage van boomgaardspuiten, fruitoogstmachines en kistenvullers.

Fruitoogstmachines

Bij de oogstmachines wordt onderscheid gemaakt tussen de Pluk-o-trac (junior en senior) en de boomschudders. De Pluk-o-trac van Munckhoff is een oogsthulp voor boomgaarden met rijafstanden tussen 2.50 en 4.50 meter (junior) of 3.5 tot 5 meter (senior). Beide uitvoeringen zijn zeer wendbaar.  Vier tot zes (junior) of zes tot acht personen (senior) kunnen vanaf de grond of vanaf verstelbare oogstplateaus het fruit afleggen op afvoerbandjes (4-6 bij de junior, 6 bij de senior). De aandrijving van de bandjes gebeurt elektrisch en traploos. De werkhoogte van de bandjes is instelbaar.  Afleggen van het fruit in de kist doet de Pluk-o-trac automatisch en met minimale beschadiging. De Pluk-o-trac heeft traploze hydrostatische aandrijving en een snelheidsbereik van 0 – 6 km/h. De besturing is hydraulisch. Een pluk-o-trak is al rendabel vanaf 7 ha. Bij koppeling met een kistendrager kunnen tot 16 kisten worden meegenomen wat de capaciteit verder verhoogt.

Munckhof bouwt ook twee typen boomschudders voor het oogsten van fruit voor industriele verwerking en van noten en olijven. Een boomschudder bestaat altijd uit twee componenten: de schudeenheid en de contrawagen. Beide beschikken over een uitvouwbaar doek dat onder de boom wordt uitgevouwen. De constructie is zodanig dat al het gevallen fruit bij elkaar komt op het doek van de schudeenheid. Van daar gaat het fruit met een transportband naar een kist op een aanhangwagen (bin trailer). Belangrijkste verschil tussen de twee uitvoeringen betreft het uitvouwen van het opvangzeil. Bij de halfautomaat komt hier nog wat handwerk bij kijken, bij de automaat zijn alle handelingen gemechaniseerd.

Beide eenheden hebben een hydraulische traploze aandrijving op 4 wielen; ook de besturing (op 4 wielen bij de schudeenheid) gebeurt hydraulisch. De maximale stamdiameter is 30 cm en de maximale schud-uitslag is 80 cm. De capaciteit varieert van 80 tot 180 bomen per uur. Een boomschudder vraagt een bemanning van 3 personen: 1 op de schudder, 1 op de contrawagen en 1 voor de kistenverwerking. `

Boomgaardspuiten

Boomgaardspuiten van Munckhof zijn verkrijgbaar in diverse varianten maar hebben allemaal dezelfde basiseigenschappen. Ze hebben een tank met een gladde binnenkant (geen verkleving) en alle getrokken uitvoeringen hebben een mechanische roerwerk, waardoor er minder schuim ontstaat. Het chassis en het ventilatorhuis zijn gegalvaniseerd. De schoepen in het ventilatorhuis zorgen voor een stabiele en goed verdeelde luchtstroom. De pompen hebben een lange levensduur en vragen weinig onderhoud. Op alle spuiten zijn RVS dwarsstroomkappen van 2.05, 2.75 en 3.05 m leverbaar en op de getrokken uitvoeringen ook de triple-fan voor een betere indringing bij hogere en/of bredere rijenculturen. Trimatic anti-drip dophouders zijn standaard op alle spuiten.

De gedragen spuit is verkrijgbaar met een tankinhoud van 400 of 500 liter en een pompcapaciteit vanaf 65 l/min.

De getrokken uitvoeringen zijn leverbaar met tankinhouden van 1000, 1500, 2000 en 3000 liter. Vanaf 1500 l. zijn de spuiten leverbaar met tandemas. Spoorbreedteverstelling  (hydraulisch of handmatig) tussen 1000 en 1400 mm is verkrijgbaar op alle getrokken spuiten; hetzelfde geldt voor een spoorvolgende dissel. Lagedrukbanden zijn standaard. De spuitmachine kan naar keuze worden uitgerust met een pomp van 65, 93 of 104 l/min.

Het Munckhof Air System (VariMAS) biedt dankzij luchtzak-ondersteuning de hoogst haalbare driftreductieklasse van 99%. Ook een goede verdeling en bedekking zijn met VariMAS gegarandeerd. Het systeem is leverbaar op getrokken spuiten van 1000, 2000 en 3000 liter met tandemas. VariMAS is leverbaar in 1- of 3-rijige uitvoering en voor verschillende hoogtes. Dankzij bovenaanzuiging van de lucht zorgen blad of bloesem niet voor problemen. De besparing op arbeid, brandstof en machineuren kan bij een drierijer oplopen tot 66%.

Kistenvuller

Om ook de verwerking na de oogst te optimaliseren levert Munckhof twee typen kistenvullers: een enkelvoudige en een dubbele kistenvuller. Beide functioneren volautomatisch en brengen het fruit met behulp van kunststof vingerbanden en borstelrollen behoedzaam in de kist. Dankzij 2 vulplateau’s gaat het vullen bij de dubbele uitvoering bijna non-stop. De capaciteit is ca. 3 ton/uur en de machine is met 70dBa lekker stil.