Machinebouwer SAMON loopt voorop in de markt voor machines voor de uienoogst. Rooiers en loofklappers voor elke bedbreedte en ook een aantal speciaal ontwikkelde uienladers. De zelflossende kistenwagen van SAMON is een technisch hoogstandje.

Landbouwwerktuigenfabrikant Samon is gespecialiseerd in de productie van machines voor de uienoogst, aardappelvoorraadrooiers en zelflossende kistenwagens.

Uienrooiers

De Samon uienrooiers zijn verkrijgbaar voor alle gangbare bedbreedtes (1.5, 1.8, 2.0 en 2.25 en in drie verschillende basis-uitvoeringen:

  • Met rooias; de machine heeft een rooias van 40 mm, 2 zeefmatten en een invoerrol. Ook een aandrukrol onder de zeefmat en verstelbare schudders zijn standaard. Optioneel kan de machine worden geleverd met vaste beitels of een beweegbare beitelas. In de uitvoering met bolle schijven voor de buitenste rijen ontstaat een smallere machine.
  • Met rooischijven; bij dit type wordt elke rij apart gerooid door een aangedreven schijf. Vooral op zwaarder gronden zorgt dit rooisysteem voor minder tarra.
  • Met rooibeitels; dit is de eenvoudigste uitvoering met de minste bewegende delen. De machine is ook verkrijgbaar met aangedreven beitelas voor minder tarra. Hydraulische aandrijving van de zeefmat of de schudders is optioneel.

Op vrijwel alle rooiers is een brede reeks accessoires leverbaar. We noemen:

  • Automatische diepteregeling
  • Klepbunker
  • Dwarsbanden voor midden- of zijafleg
  • RVS- of rubber (FarmFlex) rol onder de zeefmat.
  • Diepteregeling o.b.v. load-sensing
  • Hydraulisch aangedreven tweede mat

Loofklappers

Bij de loofklappers bestaat de keuze uit een open of een gesloten type.

De open loofklapper is, anders dan de naam doet vermoeden, rondom voorzien van platen. Er bevinden zich 3 of 4 roterende assen met elk 2 messen in de machine. De klapper neemt een volledig bed mee plus een wielspoor en de eerste rij van het volgende bed; hierdoor wordt er ook in het wielspoor goed geklapt en vormt een verwaaid gewas geen probleem. Het geklapte loof valt terug in het bed maar kan ook naar een zijkant worden geblazen door een zijplaat op te klappen.
De machine is verkrijgbaar in breedtes van 1.50 tot 3.00 meter en heeft standaard  hydraulische hoogteverstelling. De klapper is leverbaar in frontuitvoering, achteruitvoering en als combinatiemachine.

Bij de gesloten loofklapper staan de messen-assen schuin achter elkaar en wordt het loof naar het wielspoor geleid; deze machine is bij uitstek geschikt voor gewassen met veel (groen) loof.
Van zowel de rooias-rooimachine als de open loofklapper zijn ook driebeds-uitvoeringen beschikbaar voor de bedbreedtes 1.5, 1.8 en 2.0 meter. De 3 machines hangen in een halfgedragen frame en kunnen onafhankelijk bewegen. De rooier legt standaard in 2 zwaden af maar 1 of 3 is ook mogelijk. Zowel de rooiers als de klappers beschikken over automatische diepteregeling.

Samon levert ook zelfrijdende uienrooiers; het gaat daarbij om 3 meter brede rooiers of om 3-beds rooiers. Dit zijn altijd maatwerkmachines.

Uienladers

De uienladers van Samon zijn geen omgebouwde aardappelrooiers maar zijn specifiek ontwikkeld voor het laden van uien. Er zijn drie uitvoeringen die allemaal beschikken over een eigen aftakas aangedreven hydrauliekpomp. Met de afstandsbediening in de trekker kan  de snelheid van de verschillende banden traploos worden geregeld. Ze beschikken altijd over verstelbare spoorbreedte en een verstelbare dissel. De verschillen zitten in de reinigingsmogelijkheden en de capaciteit.

De SU1LZ lader is de eenvoudigste uitvoering; deze heeft een zeefmat en een dwarsafvoer.
Het type daarboven is de SU1L lader die beschikt over een egelband voor de afvoer van loofresten. De hoek en de snelheid van de egelband zijn instelbaar.
Het topmodel is de S2ULS lader die op een aantal punten verschilt van de SU1L; zo heeft de machine een tweede zeefmat waardoor de voorste mat iets smaller kan worden uitgevoerd. Het voordeel daarvan is dat minder loof wordt opgenomen. Disselverstelling en vlakstelling gaan hydraulisch. Ook heeft de machine een bredere en hogere dwarsafvoer met productvriendelijke bekleding.

Pootgoedtelers kunnen bij Samon terecht voor een 2- of 4-rijige voorraadrooier. Beide machines hebben een rooibek met schijven en diabolo’s en 2 zeefmatten.  In standaard-uitvoering leggen ze het product in het midden af. Zij-afleg is optioneel. De 4-rijer is standaard halfgedragen, bij de 2-rijer is dit een optie. Rubber-beklede diabolo’s zijn leverbaar.

Kistenwagen

Met de zelflossende kistenwagen van Samon wordt kisten vullen en lossen een fluitje van een cent. De machine beschikt over een vulportaal dat over de kisten heen beweegt en is voorzien van een brede afvoerband die in de kist kan zakken. Deze oplossing vereenvoudigt het naast rijden en beperkt de valhoogte. Dankzij het hoogte verstelbare-kistenframe kan de machine zelf lossen; een lange klep aan de achterzijde beperkt het kantelen van de kisten. De wagen biedt plek aan 8 kisten van 120 bij 160 en wordt volledig hydraulisch bediend.