Trimble levert navigatie-apparatuur voor toepassing in de landbouw, variërend van stuurhulpen met beperkte nauwkeurigheid tot state-of-the-art precisielandbouwsystemen met grote touchscreens, signaalgeheugen en geschikt voor complexe machine-aansturing. Ook desktop software en gewassensoren. Precisielandbouw begint bij Trimble.

Bedieningsterminals

De Trimble GFX (type 1060 – 10 inch display / type 1260 – 12 inch display) heeft een touchscreen en biedt uitgebreide mogelijkheden voor bijv. sectieregeling, variabele afgifte, draadloze data-uitwisseling en volledige ISOBUS ondersteuning. De Trimble GFX draait op Android. Dit besturingssysteem werkt intuïtief en vele gebruikers kennen het al van hun smartphone of tablet. Ook kun je er apps op installeren zodat het display meer biedt dan alleen precisielandbouwfuncties. De GFX is geschikt voor alle vormen van automatische besturing en werktuig aansturing via ISOBUS, seriële communicatie of het Field-IQ systeem. In de Nav-900 dakmodule bij de GFX huist een GPS-ontvanger die met alle beschikbare correctiesignalen overweg kan. De ontvanger werkt met GPS, Glonass, Beidou en Galileo satellieten en kan daardoor ook in moeilijke omstandigheden, bijvoorbeeld naast bomen, nog steeds een nauwkeurige positie bepalen. De GFX kan tot 20 minuten zonder correctiesignaal doorwerken. De stuurcontroller met drie gyroscopen zit in dezelfde dakmodule. Doordat er nu drie componenten in één compacte behuizing zitten, is het overbouwen van het systeem zeer snel gedaan.

Met Direct Connect kunnen terminals van de CFX en FmX serie direct communiceren met machines van o.a. Amazone, Bogballe, Hardi, Rauch, Kuhn, LH Agro en Miedema.

Trekker en machine-aansturingen

Trimble Autopilot is al jaren het meest nauwkeurige trekkerstuursysteem op de markt. Het is beschikbaar in een electrische en een hydraulische variant. Het systeem wordt aangesloten op de hydrauliek van de trekker. Met RTK-GPS heeft de Autopilot een nauwkeurigheid van 0-2 centimeter. Door de toepassing van drie gyroscopen blijft die nauwkeurigheid ook op hellingen en op bonte grond in stand. Voor het bedienen van het Autopilot systeem zijn verschillende displays beschikbaar (zie verderop). Trimble Autopilot is merkonafhankelijk en snel over te plaatsen op voorbereide tractoren. Trimble Autopilot kan middels CAN-bus op vele af-fabriek voorbereide tractoren worden aangesloten. Het installeren is dan een kwestie van “plug and play”.

De FieldIQ lijn is een serie universele machine-aansturingen voor veldspuiten, kunstmeststrooiers en zaaimachines. De strooierregeling kan behalve het automatische in- en uitschakelen op basis van perceelscoordinaten ook de afgifte volledig regelen. Daarbij kan in veel gevallen gebruik worden gemaakt van al aanwezige componenten op de strooier. Variabele afgifte op basis van taakkaarten is uiteraard ook mogelijk.

De functionaliteit van de IQ spuitregeling lijk sterk op die van de strooier. Er kunnen maximaal 48 secties worden bediend, waarbij de gebruiker zelf het percentage overlap kan aangeven. Ook de afgifteregeling kan volledig worden overgenomen van de spuitcomputer. Verder bestaat de mogelijkheid van variabele afgifte op basis van taakkaarten of Greenseeker metingen.

De IQ zaaimachine aansturing kan 48 zaaielementen aansturen en 96 zaaipijpen controleren op verstopping. Overlap bij het zaaien wordt tot een minimum beperkt. Via de 6-kanaals afgifteregeling kan ook de dosering van meerdere (kunstmest)granulaten worden geregeld. De regeling is compatible met zeer veel ‘ externe’ componenten (koppelingen, sensoren, meters) waardoor de IQ probleemloos met veel zaaimachines kan samenwerken.

Trimble levert ook de FieldLevel II kilverbesturing.

Desktop software

Trimble Farmer Basic en Farmer Pro zijn desktop toepassingen voor het maken van taakkaarten op basis van o.a. bodemkaarten, opbrengstgegevens en andere sensordate. Omdat gegevensformaten van derden worden ondersteund en er taakkaarten kunnen worden gemaakt in diverse formaten is de Farmer software breed toepasbaar. De Pro-versie biedt naast de basisfunctionaliteiten ook een mobiele app, online mogelijkheden, teeltregistratie, vlootinformatie, input gewasscouting en draadloze gegevensuitwisseling tussen voertuig en kantoor.

ISOBUS

Steeds meer werktuigen zijn uitgerust met ISOBUS. Daardoor is er geen specifieke werktuigcomputer nodig maar kan de bediening met ieder willekeurig ISOBUS-display. De displays van de Trimble GFX zijn ISOBUS-compatible en ondersteunen zowel Virtual Terminal als Task Controller. Met Virtual Terminal projecteert de isobusmachine zijn specifieke scherm op het Trimble display. Door op scherm te drukken kunt u de verschillende functies van de machine bedienen. Met Task Controller kunt u de GPS bepaalde functies laten overnemen, bijvoorbeeld de secties van de spuit of kunstmeststrooier. Daarnaast is het mogelijk met Task Controller om een taakkaart voor variabele afgifte te laden zodat de GPS de machine plaatsspecifiek kan aansturen. Door te werken met ISOBUS kunt u nu met één scherm vele machines bedienen. Dit scheelt geld, ruimte in de cabine en maakt aankoppelen van machines makkelijker.