Trimble levert navigatie-apparatuur voor toepassing in de landbouw, variërend van stuurhulpen met beperkte nauwkeurigheid tot state-of-the-art precisielandbouwsystemen met grote touchscreens, signaalgeheugen en geschikt voor complexe machine-aansturing. Ook desktop software en gewassensoren. Precisielandbouw begint bij Trimble.

Ontvangers

De Trimble AgGPS 372 is een geavanceerde 220 kanaals Smart ontvanger
die tot maar liefst 44 satellieten tegelijk kan ontvangen van zowel GPS als Glonass en in de toekomst ook Galileo. Daardoor is ook ontvangst in ‘lastige’ situaties, bijvoorbeeld langs bosranden, vrijwel gegarandeerd. De AgGPS kan met alle correctiesignalen overweg en kan via meerdere seriele en CANBUS poorten, positie- en snelheidsdata doorgeven. De ontvanger kan tot 20 minuten foutloos doorwerken zonder correctiesignaal.
De Trimble AgGPS 542 ontvanger is een state-of-the-art basisstation met hoogwaardige specificaties. Deze 220 kanaals ontvanger wordt standaard geleverd met Glonass en is ook voorbereid op Galileo. Met de interne radio heeft het station een bereik van zo’n 10 km maar de AgGPS 542 kan ook aan internet worden gekoppeld; correctiedata komen dan via IP naar de ontvangers in het veld. Hierdoor neemt de grootte van het werkgebied flink toe.

De AgGPS 162 is een DGPS-ontvanger die geschikt is voor toepassingen waarbij een nauwkeurigheid van 10 – 30 cm voldoende is, bijvoorbeeld bodembemonstering of opbrengstmeting. Hij beschikt over 2 seriele poorten, 1 ISO (CAN) poort en kan ook radarpulsen voor snelheid afgeven.

Bedieningsterminals

Trimble levert een viertal bedieningsterminals voor rechtrij en precisielandbouw toepassingen. De Trimble EZ-Guide 250 is het instapsysteem voor de landbouw. Het heeft een 4.3 inch kleurendisplay en Nederlandstalige software. De EZ-Guide kent maar liefst 8 verschillende rijpatronen en geeft zowel de bewerkte- als de perceeloppervlakte weer. De EZ-Guide 250 wordt standaard geleverd met een Ag15 antenne, die een nauwkeurigheid heeft van 10-30 cm bij correctie binnen 10 minuten. De EZ-Guide 250 kan worden uitgebreid met het EZ-Steer systeem zodat u handsfree kunt werken.

De Trimble CFX-750 is een display voor parallel geleiding, automatische besturing, sectiecontrole en precisielandbouw. De CFX-750 zit qua functies en mogelijkheden tussen de EZ-Guide 250 en het uitgebreide FmX display in. Hij kan gekoppeld worden EZ-Steer, EZ-Pilot, Autopilot en FieldIQ. Bedienen gaat eenvoudig dankzij het 8 inch kleurentouchscreen en de Nederlandstalige software met ingebouwde helpfunctie. De interne GPS-ontvanger (DGPS) kan worden opgewaardeerd naar RTK met Glonass (GNSS) en ondersteunt het Benelux dekkende RTK-netwerk AgroSPIN voor correctiesignalen. Op het display kunnen 2 camera’s worden aangesloten.

Het Trimble GFX-750 display heeft een 10 inch touchscreen en biedt uitgebreide mogelijkheden voor bijv. sectieregeling, variabele afgifte, draadloze data-uitwisseling en volledige ISOBUS ondersteuning. De Trimble GFX-750 draait op Android. Dit besturingssysteem werkt intuitief en vele gebruikers kennen het al van hun smartphone of tablet. Ook kun je er apps op installeren zodat het display meer biedt dan alleen precisielandbouwfuncties. De GFX-750 is geschikt voor alle vormen van automatische besturing en werktuig-aansturing via ISOBUS, seriële communicatie of het Field-IQ systeem. In de Nav-900 dakmodule bij de GFX-750 huist een GPS-ontvanger die met alle beschikbare correctiesignalen overweg kan. De ontvanger werkt met GPS, Glonass, Beidou en Galileo satellieten en kan daardoor ook in moeilijke omstandigheden, bijvoorbeeld naast bomen, nog steeds een nauwkeurige positie bepalen. De GFX-750 kan tot 20 minuten zonder correctiesignaal doorwerken. De stuurcontroller met 3 gyroscopen zit in dezelfde dakmodule. Doordat er nu 3 componenten in één compacte behuizing zitten, is het overbouwen van het systeem zeer snel gedaan.

De TMX-2050 is het paradepaardje onder de Trimble terminals. Met een 12” touchscreen en het Android besturingsysteem kent de gebruiker snel de weg door de vele mogelijkheden. Het werkscherm is volledig vrij in te delen en percelen en a-b lijnen kunnen in Google Earth worden bekeken.. Door het Android platform is de TMX-2050 klaar nieuwe ontwikkelingen, nieuwe technieken en nieuwe apps. De GNSS-ontvanger ondersteunt standaard ook de Glonass satellieten en kan 20 minuten zonder correctiesignaal. De TMX-2050 is leverbaar op alle nauwkeurigheden en met verschillende stuursystemen en andere opties.

Met Direct Connect kunnen terminals van de CFX en FmX serie direct communiceren met machines van o.a. Amazone, Bogballe, Hardi, Rauch, Kuhn, LH Agro en Miedema.

Trekker en machine-aansturingen

Trimble Autopilot is al jaren het meest nauwkeurige trekkerstuursysteem op de markt. Het is beschikbaar in een electrische en een hydraulische variant. Het systeem wordt aangesloten op de hydrauliek van de trekker. Met RTK-GPS heeft de Autopilot een nauwkeurigheid van 0-2 centimeter. Door de toepassing van 3 gyroscopen blijft die nauwkeurigheid ook op hellingen en op bonte grond in stand. Voor het bedienen van het Autopilot systeem zijn verschillende displays beschikbaar (zie verderop). Trimble Autopilot is merkonafhankelijk en snel over te plaatsen op voorbereide tractoren. Trimble Autopilot kan middels CAN-bus op vele af-fabriek voorbereide tractoren worden aangesloten. Het installeren is dan een kwestie van “plug and play”.

De FieldIQ lijn is een serie universele machine-aansturingen voor veldspuiten, kunstmeststrooiers en zaaimachines. De strooierregeling kan behalve het automatische in- en uitschakelen op basis van perceelscoordinaten ook de afgifte volledig regelen. Daarbij kan in veel gevallen gebruik worden gemaakt van al aanwezige componenten op de strooier. Variabele afgifte op basis van taakkaarten is uiteraard ook mogelijk.

De functionaliteit van de IQ spuitregeling lijk sterk op die van de strooier. Er kunnen maximaal 48 secties worden bediend, waarbij de gebruiker zelf het percentage overlap kan aangeven. Ook de afgifteregeling kan volledig worden overgenomen van de spuitcomputer. Verder bestaat de mogelijkheid van variabele afgifte op basis van taakkaarten of Greenseeker metingen.

De IQ zaaimachine aansturing kan 48 zaaielementen aansturen en 96 zaaipijpen controleren op verstopping. Overlap bij het zaaien wordt tot een minimum beperkt. Via de 6-kanaals afgifteregeling kan ook de dosering van meerdere (kunstmest)granulaten worden geregeld. De regeling is compatible met zeer veel ‘ externe’ componenten (koppelingen, sensoren, meters) waardoor de IQ probleemloos met veel zaaimachines kan samenwerken.

Trimble levert ook de FieldLevel II kilverbesturing.

Desktop software

Trimble Farmer Basic en Farmer Pro zijn desktop toepassingen voor het maken van taakkaarten op basis van o.a. bodemkaarten, opbrengstgegevens en andere sensordate. Omdat gegevensformaten van derden worden ondersteund en er taakkaarten kunnen worden gemaakt in diverse formaten is de Farmer software breed toepasbaar.

De Pro-versie biedt naast de basisfunctionaliteiten ook een mobiele app, online mogelijkheden, teeltregistratie, vlootinformatie, input gewasscouting en draadloze gegevensuitwisseling tussen voertuig en kantoor.

GreenSeeker

De GreenSeeker van Trimble is een biomassa-sensor die werkt op basis van gewasreflectiemeting (NDVI). In combinatie met de displays uit de FmX- en TMX-series kan de Greenseeker online kunstmeststrooiers of veldspuiten aansturen en hun afgifte regelen. Tegelijkertijd worden zonekaarten gemaakt. De GreenSeeker brengt groeiverschillen binnen een perceel duidelijk in beeld. Kalibratie voor bijbemesting is eenvoudig en de GreenSeeker beschikt standaard over adviesregels voor plaatsspecifieke toediening van middelen voor loofdoding in aardappelen en groeiregulatie in granen. De GreenSeeker kan naar keuze worden uitgerust met 4 of 6 sensoren, afhankelijk van de werkbreedte. De sensor heeft al op veel bedrijven zijn waarde bewezen.

ISOBUS

Steeds meer werktuigen zijn uitgerust met ISOBUS. Daardoor is er geen specifieke werktuigcomputer nodig maar kan de bediening met ieder willekeurig ISOBUS-display. De displays van de Trimble FMX, de GFX-750 en de TMX-2050 zijn ISOBUS-compatible en ondersteunen zowel Virtual Terminal als Task Controller. Met Virtual Terminal projecteert de isobusmachine zijn specifieke scherm op het Trimble display. Door op scherm te drukken kunt u de verschillende functies van de machine bedienen. Met Task Controller kunt u de GPS bepaalde functies laten overnemen, bijvoorbeeld de secties van de spuit of kunstmeststrooier. Daarnaast is het mogelijk met Task Controller om een taakkaart voor variabele afgifte te laden zodat de GPS de machine plaatsspecifiek kan aansturen. Door te werken met ISOBUS kunt u nu met één scherm vele machines bedienen. Dit scheelt geld, ruimte in de cabine en maakt aankoppelen van machines makkelijker.