Volgens veel techneuten kon het niet, maar Kuhn heeft een ploeg die geschikt is voor on-land ploegen vanaf 4 scharen. En dat lukt ook bij minder goede omstandigheden. Gijs de Jong van Weevers Mechanisatie legt uit.

“Het geheim van de smid zit in de combinatie van het parallellogram-frame en de speciale zoolijzers. Die zorgen ervoor dat de ploeg niet scheef wil trekken en keurig netjes achter de trekker loopt, gewoon los in de stabilisatie. Daardoor heb je ook genoeg aan gps op de trekker om mooi recht werk te leveren.” De Jong merkt aan de verkoopcijfers (inmiddels 6 verkocht) dat de animo voor de Kuhn Varimaster L-OL ploegen toeneemt. “De boeren hebben steeds meer aandacht voor de kwaliteit van de bodem en bovenover ploegen geeft nou eenmaal minder verdichting. Ik heb hele jonge ploegen ingeruild op de Kuhn Varimaster L-OL; boeren kiezen bewust voor bovenover werken. En ze zijn heel enthousiast als ze zien dat het lukt met 4 scharen.”

Ook bij natte bovengrond

Het bezwaar dat bovenover ploegen niet meer gaat bij een natte bovengrond, is volgens de Jong achterhaald. “Met de moderne varianten van stapwielen kun je gewoon doorwerken bij bovenover ploegen. En bij de Kuhn Varimaster L-OL kun je de ploeg altijd nog omzetten naar in-de-voor ploegen. Dat is een kwestie van een kraan omzetten en dat maakt de ploeg ook zo uniek. Je kunt er altijd mee uit de voeten. En in beide standen levert de ploeg echt prima werk. Het is geen compromis.”

Van 4 tot 6 schaar

De Kuhn Varimaster L-OL is verkrijgbaar in uitvoeringen met 4, 5 of 6 scharen. Dankzij een gepatenteerd systeem is instelling van de treklijn en verstelling van de snijbreedte van de eerste schaar een kwestie van slechts 1 handeling. Het T-rister van Kuhn levert een uitstekende kering en vlaklegging op de Flevolandse klei.