“Voordat de korrel de grond raakt, weet de strooier al of de dosering klopt.” Productmanager Christiaan Borkus van Reesink Agri, importeur van Rauch, vertelt trots over de kunstmeststrooiers van het Duitse familiebedrijf. De basis voor de hoge nauwkeurigheid van de in Flevoland populaire Rauch Axis strooiers, zit in de Electronic Massflow Control (EMC). Die meet 10 maal per seconde de doorstroom van kunstmest aan de hand van het koppel op de strooischijfas. Elke seconde kan die voor beide schijven apart worden aangepast. Bij een afwijking, bijvoorbeeld bij een verstopping of verandering van de rijsnelheid, zorgen speedservo’s voor een supersnelle reactie van de doseerschuif. In de praktijk werkt dit systeem ongeveer een factor 10 sneller dan een weegstrooier. Onder- of overdosering wordt zo tot een absoluut minimum beperkt.

Elektrisch gestuurde afgifte

Het instellen van het correcte afgiftepunt, dat varieert met de gekozen werkbreedte en de kunstmestsoort, gebeurt elektrisch. Afhankelijk van de gekozen uitvoering kan dit via een bedieningsterminal of via een app op de smartphone. Dat laatste is uniek voor Rauch, weet Borkus. Alle uitvoeringen van de Axis strooiers kunnen gecombineerd worden met gps. Bij de Axis H (H staat voor hydraulisch) ontstaat dan een perfecte combinatie voor het strooien van geren. “De strooier doet dit door aanpassing van de afgiftepositie van de meststof op de strooischijf en eenzijdige verlaging van het toerental van de strooischijf; uiteraard wordt ook de dosering automatisch aangepast”, vertelt Borkus.

Maar ook zonder gps en bij de mechanisch aangedreven uitvoeringen zorgt het VariSpread Pro systeem voor perfecte deelbreedte aanpassing. Het strooien van randen kan naar keuze vanaf de perceelsgrens of vanuit een rijspoor. Afhankelijk van de uitvoering wordt een Telimat strooibeeldbegrenzer ingeschakeld (bij mechanisch aandrijving) of gebeurt het via hydraulisch/elektrische regelingen. Voor de bediening biedt Rauch de keuze uit een Quantron A bedieningsterminal of twee ISOBUS-terminals. De hydraulische uitvoeringen van de strooiers hebben geen enkele vetnippel.