Akkerbouwer Herman de Jong is enthousiast over zijn nieuwe Kuhn zaaibalk met SeedFlex zaai elementen. “De zaaitechniek van deze combinatie geeft vrijwel 100% kans op succes.”

De reden waarom Herman de Jong uit Dronten een nieuwe schijvenzaaimachine kocht, was niet alledaags. Hij zit in een groep akkerbouwers die peterselie telen voor VNK. “Een deel van de groep werkt met een camera-gestuurde schoffel op 20 cm rij-afstand”, legt hij uit. “Je vindt geen standaard zaaimachines met die rij-afstand. We hebben een paar jaar een machine gebruikt van een collega-akkerbouwer maar die was niet meer beschikbaar. Toen heb ik besloten om zelf maar een peterselie zaaimachine te bouwen. En daarin zijn de zaai elementen van mijn oude zaaimachine gebruikt. Maar toen zat ik dus zonder zaaimachine voor de tarwe en de groenbemesters.”

Goede ervaringen

Dat de nieuwe machine een schijvenzaaimachine moest worden, stond vast. Daar had hij al goede ervaringen mee. Maar De Jong stapte wel over naar een ander merk. “Het werd een Kuhn BTF 3030 zaaibalk”, vertelt hij. “De SeedFlex zaai elementen van die machine zijn ruimer gebouwd en de elementen staan in de lengterichting verder uit elkaar. In de praktijk geeft dat veel minder verstoppingen als je veel gewasresten hebt.” Bij zijn beslissing speelde ook mee dat hij al goede ervaringen had met de TF 1512 zaadtank van het Franse merk. “Daar zit een fantastisch doseermechanisme in. De afdraaiproef is een fluitje van een cent en je kunt de afstelling controleren met een zaaisimulatie. Dat werkt top.”

Ook Kuhn rotorkopeg

De combinatie van de zaaibalk met de nieuwe Kuhn rotorkopeg zorgt er volgens De Jong voor dat hij heel nauwkeurig kan zaaien. “De zaaibalk hangt niet in een driepunt op de kopeg maar zit op de steellinerrol en die loopt onafhankelijk. Dat draagt bij aan een constante zaaidiepte en je hoeft ook niets te verstellen als je de kopeg dieper of ondieper zet. De zaaidiepte zelf is hydraulisch instelbaar en de zaaidruk verstel je eenvoudig met spindeltjes.” De Jong liet schrapers monteren op zowel de schijven als het aandrukwiel van de zaai elementen. “Dan heb je ook geen last van variatie in zaaidiepte door aanklevende grond.” De eerste hectares groenbemester zitten er inmiddels in en De Jong is meer dan tevreden. “Het loopt als een tierelier”, grijnst hij. “Deze combinatie zaait perfect.”