ASA-LIFT (onderdeel van de Grimme Group) heeft oogstmachines voor vrijwel elk groentegewas. Voor Nederland zijn vooral de klembandrooiers voor peen, prei en rode bieten belangrijk evenals de kooloogsters. Weevers Mechanisatie is een gespecialiseerde VEG-dealer van ASA-LIFT en daar zijn we trots op.

Met de overname van ASA-LIFT beschikt de GRIMME-groep over een state-of-the-art machinelijn voor de oogst van een zeer brede reeks groentegewassen. De machines voor de oogst van (zaai)uien, peen, kool en  prei worden hieronder kort beschreven. Daarnaast levert ASA-LIFT oogstmachines voor o.a. venkel, selderij, radijs, pastinaak, rode biet en koolrabi.

Worteloogstmachines

Voor de oogst van peen levert ASA-LIFT maar liefst 12 verschillende klembandrooiers en 2 schaarrooiers.

De gedragen 1-rijige klembandrooiers komen in diverse uitvoeringen. De CM-100 is verkrijgbaar met dwarstransporteur of een plateau voor een kuubskist of bigbag. Alle roterende functies worden hydraulisch (en dus traploos) aangedreven. De uitvoering met kuubskist plateau heeft ook een leesband. De unieke ASA-LIFT ‘zwevende’ messenbalk zorgt voor een goede loofscheiding.

De CM-1000 1 rijige klembandrooier is het best te omschrijven als een zwaardere uitvoering van de CM-100. Zowel bij de frame-constructie als bij de bewegende delen is te zien dat deze machine is gemaakt voor zware omstandigheden. Net als de CM-100 is hij leverbaar met dwarstransporteur of een kistenplateau met leestafel.

De PO-335 PU is speciaal gemaakt voor het oogsten van bospeen. Er zijn speciale voorzieningen getroffen voor het verwijderen van grond (klembandschudder) en de geleiding van het loof. De peen wordt direct afgelegd in kisten.

De T-130 en T-150 zijn getrokken 1-rijige klembandrooiers met een bunker van 3 resp. 5 ton. De T-150 is ook leverbaar met een kistenvulsysteem. OP beide types van de T-150 is een egelband leverbaar voor het verwijderen van loof.

De T-200 is een 2-rijige getrokken klembandrooier met dwarstransporteur. Deze machine kan worden uitgerust met een scalpeur voor industriepeen. Ook is een egelband leverbaar voor het verwijderen van tarra. In dat geval wordt de dwarstransporteur verder naar voren geplaatst.

De machine is onder type-aanduiding T-250 ook leverbaar met 5-tons bunker of een kistenvulplateau. De T-260 onderscheidt zich met een iets grotere (6-tons) bunker en een langere opvoerband voor betere grondafscheiding.

De BU-uitvoering van de T-200 is uitgerust voor de oogst van bospeen. Het verwijderen van grond tussen de peen gebeurt met een vingerrol en een wasinstallatie op de rooier. Na het bossen gaat de peen direct in kisten waarvoor een apart plateau is ingericht.

De T-300 en T-400 zijn 3-, resp. 4-rijige klembandrooiers met dwarstransporteur voor bedrijven die behoefte hebben aan een hoge capaciteit. Voor de belangrijkste opties zie de T-200.

De TRS- en TRS-2 series tenslotte omvatten een aantal machines met rooischaren. De TRS-serie heeft 2 zeefbanden en de TRS-2 serie drie. Alle modellen hebben een egelband voor verwijdering van tarra en zijn desgewenst leverbaar met aangedreven wielen voor zware omstandigheden.

Kooloogstmachines

Voor de oogst van kool levert ASA-LIFT 5 machines waarvan de meesten geschikt zijn voor zowel industriekool als kool voor verse consumptie.
De MK-1000 is een halfgedragen 1-rijige rooier die leverbaar is met dwarstransporteur of een plateau voor handmatig kistenvullen. Voorzien van het unieke ASA-LIFT opnamesysteem waarbij torpedo’s (vast of aangedreven) de kool positioneren voor de meeneembanden. Die pakken de kool bij de stronk en voeren hem omhoog. Aan het einde van de meeneemband wordt de stronk doorgesneden.

De TK-1000E is een getrokken 1-rijer voor de oogst van verse of industriekool. Losse bladen worden met een rollensysteem verwijderd. Alleen leverbaar met dwarstransporteur.

De TK-160B is een 1-rijige rooier voor de oogst van industriekool. Hij heeft een 6-tons bunker en beschikt over de eerdergenoemde unieke AS-LIFT opname techniek . De machine heeft ook een bladverwijderaar.

De TK-2000E is een getrokken 2-rijige kooloogster voor verse en industriekool. Inname- en reinigingstechniek zijn identiek aan eerdergenoemde types. De TK-2000E is alleen leverbaar met dwarstransporteur.

De TK-260B tenslotte is een 2-rijige kooloogster voor industriekool. Inname- en reinigingstechniek zijn identiek aan eerdergenoemde types. Beide oogstunits volgen de bodem onafhankelijk van elkaar. Deze machine beschikt over een 6-tons bunker.

Preioogstmachines

Preioogstmachines van ASA-LIFT zijn een garantie voor een schone en ongestoorde oogst. Ze zijn er in gedragen, getrokken en zelfrijdende uitvoering. Ook is er de keuze tussen een dwarsafvoerband of een handmatig dan wel hydraulisch werkend kistenvulsysteem op de rooier. De prei wordt zonder loofschade opgenomen en passeert een dubbel schudsysteem voor het lossen van grond.

Uienoogstmachines

De ASA-LIFT OT-serie voorziet in uienloofklappers voor bedbreedtes van 150, 180, 200 en 225 cm breed. Ze hebben automatische diepteregeling op 4 hydraulisch verstelbare steunwielen; de aansturing gebeurt met bodemtasters. De aandrijving van de assen en messen is goed toegankelijk. Het loof wordt afgevoerd naar het wielspoor.

De uienrooimachines van ASA-LIFT zijn verkrijgbaar met opnamebreedtes van  135, 150, 165, 180 of 200 cm en worden naar keuze uitgerust met een rooias met rubber invoerrol of rooischaren. Elke machine heeft twee zeefmatten met (handmatig) verstelbare schudders. Schijven aan weerskanten van de rooibek voorkomen stropend loof.

Er bestaat ook een getrokken 3-beds uitvoering waarin 3 rooiers van 135 of 150 cm opnamebreedte onafhankelijk bewegen in een opklapbaar frame.