Deze Duitse werktuigbouwer levert vrijwel alles wat u nodig hebt bij de teelt van aardappelen en suikerbieten. Grimme is niet alleen oogstspecialist maar heeft ook een imposante lijst machines voor grondbewerking, planten, zaaien en inschuren. Grimme staat voor Duitse degelijkheid en productvriendelijke machines.

Het Duitse GRIMME heeft de afgelopen jaren met aankopen en eigen ontwikkeling z’n positie op de markt voor teelt- en oogsttechniek voor akkerbouwproducten en vollegrondsgroente gewassen verder versterkt. Voor (consumptie)aardappelen en suikerbieten heeft GRIMME zelfs het complete pakket van planten/ zaaien tot en met de oogst in het programma. Met de overname van Asa-Lift kwamen oogstmachines voor peen, uien, prei en kool in het programma. Ook oogstmachines voor bieslook, selderij, chinese kool en rode bieten deden hun intrede.

Aardappelen

Voor aardappelen heeft GRIMME machines in de volgende categorieën:

 • Plantmachines: gedragen en getrokken bekerpootmachines met werkbreedtes van 2, 4, 6 of 8 rijen; ook is een 4-rijige all-in-one machine leverbaar. Voor ongesorteerd en/of voorgekiemd pootgoed zijn bandpootmachine beschikbaar in 2-, 3- en vierrijige uitvoering. Speciale uitvoeringen van de bandpootmachine zijn geschikt beddenteelt; met de Flow Board techniek wordt dan een constante aflegdiepte bereikt.
  Er is voor aanbouw aan de pootmachine een grote variatie aan kunstmeststrooiers, spuitinrichtingen, granulaatstrooiers en aanaardkappen leverbaar, evenals GPS-besturing.
 • Grondbewerking: de GF-serie frezen van GRIMME zijn beschikbaar in vollevelds- en rijenfreesuitvoering. Er is keuze uit diverse soorten tanden en aanaardkappen; ze zijn ook leverbaar met sideshift en tastwiel voor diepteregeling. De GH-aanaarders zijn leverbaar in 2-, 4-, 6- en 8-rijige uitvoering; de laatste 2 zijn opklapbaar. De uitvoering met tanden, schijven, aanaarders en rugvormers kan naar klantwens worden aangepast.  De aanaarders zijn ook leverbaar met dyker (werpt kleine dammetjes op tussen de ruggen) en in een uitvoering voor onkruidbestrijding.
 • Oogstvoorbereiding; GRIMME loofklappers zijn er in 2-, 4-, en 6-rijige uitvoering en zijn geschikt voor front- of achteraanbouw. Zijafvoer van het loof is optioneel. Zwadrooiers van GRIMME bieden altijd de keuze tussen middenafleg of (optionele) zijafleg. De WR 200 en de zeer compacte WH  200 zijn 2-rijers, de RL 400 neemt 4 rijen tegelijk op.
 • Oogsttechniek; aardappelrooimachines zijn de bakermat van de GRIMME machinelijn. Bunkerrooiers zijn beschikbaar in 1- en 2-rijige uitvoering en met bunkercapaciteiten van 2 tot 7,5 ton. Alle GRIMME bunkerrooiers zijn voorzien van onovertroffen loofscheidingsstechnieken, zijn zeer productvriendelijk en werken in verstek. Wagenrooiers heeft GRIMME in 2- en 3-rijige uitvoering. Technieken als TerraControl en TerraDisc voorkomen verdichting van de rug. De gebruikte reinigingstechnieken zijn (deels) naar keuze van de klant. Het aanbod van zelfrijdende aardappelrooiers van GRIMME biedt voor elke klant de juiste oplossing. Verkrijgbaar in 2- of 4-rijige uitvoering, met normale banden of rupsonderstel en, met uitzondering van de Varitron 200, altijd uitgerust met een bunker. De valhoogtes zijn minimaal. Het bedieningsgemak van de zelfrijders staat op een zeer hoog niveau. Bij de meeste modellen bestaat keuze verschillende reinigingstechnieken en opname-units.
 • De GRIMME RH stortbakken zijn de norm voor snel, schoon en flexibel lossen van aardappelen, uien en andere groentegewassen. Met bunkervolumes van 9,5 tot 24 kuub, stortbreedtes van minimaal 300 cm en reinigingsbreedtes van 200 of 240 cm vindt u altijd een passende stortbak. De zachte bunkerbodem spaart het product en de PU-spiraalrollen zorgen voor een voorzichtige maar effectieve reiniging. De RH stortbakken kunnen gecombineerd met 1 of 2 rollen voorsorteer eenheden, een websorteerder of een kluitenscheider.  Het bedieningsgemak staat op een hoog niveau en alle stortbakken kunnen worden uitgerust met ‘capacity-control’ voor een regelmatige productstroom.
 • Verlengingsbanden heeft GRIMME in enkelvoudige uitvoering met lengtes van 7, 9 of 12 meter en als duo-uitvoering met 13 of 16 meter totaallengte. De bandbreedte is 80 cm. Door slimme koppelingen tussen banden onderling en met de hallenvuller is verplaatsing als 1 geheel mogelijk. Bandsnelheden zijn traploos instelbaar; hydraulische besturing en rij-aandrijving zijn optioneel.
 • Hallenvullers van GRIMME zijn verkrijgbaar in lengtes van 12,5 tot 22 meter en bandbreedtes die variëren van 65 tot 80 cm. Zowel de bandsnelheid als de zwenksnelheid zijn traploos instelbaar en door de hydraulisch verstelbare hoofdwielen is het makkelijk manoeuvreren in de bewaarplaats. Dankzij de grote berubberde vultrechter en de meedraaiende zijwanden van de transportbanden worden uw producten zeer voorzichtig behandeld. Bij de Quantum-serie wordt de productvriendelijkheid extra vergroot door een speciale innameband. De hallenvullers hebben verschillende vulprogramma’s en zijn desgewenst leverbaar met afstandsbediening en bandsnelheid tot 120 m/sec.
 • De GBF-kistenvuller is inzetbaar bij zowel opslag- als productbehandelingsactiviteiten en kan veel verschillende kistmaten aan. Dankzij de sensor gestuurde loshoogte en de toepassing van een geleidekleed zijn de valhoogtes minimaal. Zowel vulling geschiedt volautomatisch.
 • Wie wil voorsorteren bij het inschuren heeft de keuze uit de WG 900 websorteerder of een rollensorteerder. De websorteerder is ook in duo-uitvoering beschikbaar voor een hogere capaciteit; ook kunnen meerdere websorteerders in serie worden geschakeld wanneer meerdere sorteermaten gewenst zijn. De rollensorteerder kan als aparte unit in een bestaande lijn worden ingebouwd; dit vergt maatwerk. Deze sorteerder is traploos instelbaar en heeft een elektro-hydraulische aandrijving.

Suikerbieten

Voor de oogst van suikerbieten kunt u bij GRIMME kiezen uit getrokken en zelfrijdende oogstsystemen. Bij de getrokken systemen bestaat nog de keuze uit een 1- of 2-fasen systeem.

 • De 6-rijige Rootster 604 getrokken wagenrooier speelt de hoofdrol in zowel het 1- als 2-fasen rooisysteem. De machine heeft een overzichtelijke constructie en is robuust uitgevoerd. Veel aandrijvingen zijn mechanisch waardoor de vermogensbehoefte relatief gering is (vanaf 136 kW) en het onderhoud eenvoudig. De Rootster heeft een 4 tons bunker. Dankzij hydraulische aandrijving doen de rooiwielen hun werk onder alle omstandigheden. De hydraulische knikdissel zorgt ervoor dat, in combinatie met een taster, dat de rooiwielen de biet niet beschadigen. De bieten worden van grond en bladresten ontdaan door een rollentafel en 3 reinigingszonnen.
 • In het 1-fase systeem kan de Rootster naar keuze worden gecombineerd met de FT 300 fronthakselaar of FM 300 frontmulcher. De FT 300 fronthakselaar beschikt over een klepelas en nakoppers. Het geklepelde blad komt achter de nakoppers terecht en kan daardoor geen verstoppingen veroorzaken. De FM 300 frontmulcher ontdoet de biet van z’n blad met een tegendraaiende klepelas en een meedraaiende poetseras. De FM 300 heeft geen nakoppers; de hele biet wordt gerooid voor een hogere bruto-opbrengst.
 • In het 2-fase systeem kan de Rootster worden gecombineerd met de BM 300 bladmulcher. In standaarduitvoering heeft die een klepelas en twee poetserassen. Een nakopper is optioneel.

Zelfrijdende bietenrooiers

De 6-rijige zelfrijders van GRIMME beschikken allemaal over de beproefde rooitechniek met aangedreven rooiwielen (optie: rooischaren op Rexor) en zijn leverbaar met alle eerdergenoemde ontbladeraars/ koppers voor frontmontage. De cabines zijn ruim en ergonomisch ingericht en uitgerust met ISOBUS-terminals voor de bediening. Uitgekiende koel- en hydraulieksystemen in combinatie met slim motormanagement zorgen voor een laag brandstofverbruik.

 • De Maxtron 620 staat standaard op tracks voor en een dubbel wielstel op draaikrans achter. Dit resulteert in een wendbare en bodemvriendelijke machine. Dankzij de lage inbouwhoogte van de tracks is er plaats voor een reinigingsbed over de volle breedte van de machine. Rollenreinigers doen daarin het meeste werk. De Maxtron heeft een 22 tons bunker.
 • De Rexor 620 bietenrooier is een twee-assige machine met een 22 tons bunker. De combinatie van knikbesturing op het frame en vierwielbesturing maakt van de Rexor een wendbare machine die ook in hondengang kan rijden en zo de bodem spaart.
 • De Rexor 630 is een drie-assige rooier met een bunkerinhoud van maar liefst 30 ton. Toch is de Rexor 630 dankzij knikbesturing op het frame en vierwielbesturing op de achterste assen verrassend wendbaar met een binnenste draaicirkel van 7.5 meter.

Zaaimachines

De Matrix 1200 en 1800 zaaimachines van GRIMME blinken uit in degelijkheid, doordachte techniek en hoge zaainauwkeurigheid. Dankzij de combinatie van een gebruikersvriendelijke en nauwkeurige (per 5 mm) diepte-instelling, dubbele farmflex steunwielen per element en mechanische of (optioneel) hydraulische drukontlasting van de zaaikouters is de zaaidiepte uitstekend regelbaar. Snijschijven voor de zaaikouters zijn standaard. De gemiddelde zaaiafstand blijft ook bij hogere snelheden keurig op de ingestelde waarde en dubbelen of missers zult u niet tegenkomen. Het zaad wordt aangedrukt door zware berubberde rollen die niet alleen verticaal maar ook zijdelings kunnen bewegen en daardoor goed volgen in bochten. In- en uitklappen en aansluiten van de hydrauliek is secondenwerk. Ook eventuele markeurs blijven binnen de 3 m. transportbreedte. De grote (10 l.) zaadreservoirs dragen bij aan een hoge capaciteit. De Matrix zaaimachines zijn leverbaar met bedieningsterminal volgens ISOBUS-standaard en met zaaischijven voor suikerbieten, cichorei en koolzaad.